Blackhat SEOНе обичам спама. А и едва ли някой го обича. Хората пускат спам основно по два начина – по мейл и в коментари към блогове и статии. Разбира се има много начини да се ограничи спама в коментарите с различни плъгини, които да блокират ботовете (софтуери за автоматично публикуване на коментари). Обаче това няма да спре хората, които ръчно публикуват коментари. Как тогава да откажем и тези спамъри да лазят по статиите с глупави коментари, с които целят да рекламират услугите си чрез неморални практики?

Защо хората публикуват спам коментари?

Отговорът на този въпрос е много прост – за SEO оптимизация. Забелязвали ли сте коментари, чиито потребителски имена са нещо от сорта на „почивки малдиви„, „направи бързи пари„, „онлайн кредити“ и други рекламни термини? Е, аз често ги забелязвам. Имената на тези хора изглеждат леко странно, нали? Да, обаче това си има обяснение. По подразбиране при коментар в WordPress, а и не само, полетата за коментар са четири – име, email, уеб сайт (URL) и коментар. При публикуването на коментара, WordPress автоматично свързва името с уеб сайта и така името става линк към попълнения URL адрес. Това от своя страна е манна небесна за любителите на тъмните практики в SEO оптимизацията или така популярния термин blackhat SEO. Един ден ще напиша подробна статия за такъв вид практики, една от които е описаната в настоящата тема.

Обикновено когато аз публикувам коментар в чужд блог слагам моето име (Karavelikov) и линк към началната страница на моя блог (wws.karavelikov.com). Обаче ако исках да се занимавам с blackhat SEO и да вдигам ранка на блога си с определени ключови думи, нямаше да слагам името си, а примерно „SEO съвети“ или „SEO практики„, пак слагайки линк към блога си или към конкретна статия от блога. Обаче понеже знам повече и по-добри техники за SEO оптимизация, не правя подобни неморални трикове, а си върша работата както трябва и очевидно постигам доста по-добри резултати.

До какво водят неморалните SEO практики?

Затова и аз държа в коментарите към статиите ми хората да слагат реалните си имена или поне никовете си, но не и подобни рекламни ключови думи, които очевидно показват намерения за спам. Не веднъж съм споменавал това и в самите коментари, но нямаше резултат. Това е и причината да премахна изцяло URL полето от формата за коментар. Надявам се с това да намаля драстично опитите за спам в моя блог. Така хората, които искат да коментират смислено по дадена тема, ще могат да продължат да го правят, а тези, които целят да спамят – няма да има смисъл да го правят. Ако пък някой реши да не коментира, защото не може да сложи линк към сайта си, остава въпросът защо всъщност иска да коментира? Дали за да оставят мнение по темата или заради този обратен линк?

Сблъсквате ли се и вие с подобни спам коментари?