webexpo

webexpo

Ако трябва да цитирам сайта на организатора, описанието на изложението Уеб Експо би звучало така:

Уеб Експо 2010 е насочено към маркетинг мениджъри и управители на фирми, търсещи решения за уеб дизайн и разработка, интернет маркетинг, електронна търговия, бизнес приложения и уеб услуги. Събитието е насочено и към професионалистите в уеб бранша, които искат да се информират за новостите и услугите на пазара, както и да създадат полезни контакти.

Изложението се проведе със семинарна част и представяне на фирми. За фирмите няма да коментирам, защото имаше десетина, а посетители бяха само заявилите участие в семинарната част, сред които бях и аз.

Семинарната част беше разделена на няколко теми и смятам да дам своето мнение за всяка една.

Топ практики за генериране на клиенти в В2В сектора

В тази лекция, представена от Велислав Петров, научихме, че той може да си играе с един по-различен софтуер за водене на презентации с помощта на своя multitouch екран на лаптопа. По този начин ни показа как една презентация може да бъде интерактивна и разчупена. За съжаление това беше всичко, което показа, понеже изображенията бяха неясни, а слайдовете прехвърляни набързо. В крайна сметка никой не разбра как да генерира В2В клиенти, но за сметка на това научи, че бабите в чужбина ползват iPhone.

Защо социалните мрежи погребаха форумите?

Лекцията бе представена от Николай Михайлов, основател на CG Art. Не знам дали от инстинкт за самозащита или реално бе така, но всички присъстващи изразиха явно и скрито неодобрение на твърдението за края на форумите. Най-малкото сигурно всеки един участва в поне един форум по интерес, който го вълнува. Аз самия съм член на форума на Hyundai Coupe, който клуб има и страница във фейсбук. Е на практика всеки, който има нужда от съвет или просто иска да сподели нещо интересно с колегите си пише във форума. Фейсбук се ползва само за кратки и нестойностни съобщения и снимки, защото всичко друго би потънало в необятните води на пространството. Така че и аз в никакъв случай не бих се съгласил, че форумите са мъртви. Но в края на лекцията стана ясно, че човекът просто искал да презентира новата социална мрежа, пусната на скоро от тяхната компания. Е, желая им успех, но не затова бяхме платили.

Миниджа в уеб дизайна

Странно заглавие на единствената стойностна лекция, представена от Георги Линков. Всъщност минидж стана ясно, че не означава нищо, но пък лекцията му каза доста. Странното беше, че видях малко погледи, които показваха разбиране. Линков разказа за доста стъпки по пътя на един добър уеб дизайнер, през които съм минал и самият аз. Все пак уеб дизайнът е едно животно, което много малко хора са виждали и познават. Наистина много малко внимание се отделя на тази професия, а както каза самият Линков – уеб дизайнерът е обединяващото звено в процеса на изграждане на един уеб сайт. Да, така е и именно затова добрите дизайнери се броят на пръсти, а обществото не оценява тяхната работа. Тук е и мястото да благодаря на лектора, защото неговата лекция ми донесе кратко успокоение, че не целия семинар е автореклама.

Оптимизацията за търсачки – реалност или измама?

Тази панелна дискусия, превърната в седянка с тема от метафизичното ме отегчи. Вероятно лекторите и техните привърженици и приятели ще си кажат Тоз пък хем не разбира, хем се дразни! Истината е, че разбирам. Да, основното ми призвание е да бъда уеб дизайнер, но оптимизацията за търсачки е моята втора природа. Налага ми се, интересно ми е, справям се. Вярно е, че не съм от известните лица в SEO общностите, но то е просто защото не искам да се причислявам към акулите, изяждащи хляба на дизайнера. Но да се върна на темата, която със сигурност ще развия в отделен постинг. Накратко дискусията премина в самохвалство на публиката и участниците на тема кой повече термини знае. Линков, стоящ в публиката, спомена, че SEO-то се преекспонира и всеки клиент иска и търси СЕО оптимизация. Разбира се той веднага беше заклеймен като дизайнер, който не разбира от SEO и по-добре да не се меси. Не знам до колко той разбира и не мога да го съдя, но аз съм дизайнер, който разбира от SEO и определено съм на неговото мнение. Тук е мястото да спра и да оставя развитието на темата в отделен постинг.

Бизнес с отворен код: Мисията възможна

Лекция на Николай Бачийски за компанията WordPress и развитието на тяхната едноименна система с отворен код. Лекцията беше полезна и насочена оптимистично, а разчупеното представяне на лектора раздвижи отегчената обстановка от изминалата дискусия. Пожелавам успех на тяхната компания и се надявам да подобрят достатъчно системата си, на която пиша и аз този блог.

В заключение искам да се извиня за негативното ми отношение към някои от лекциите, но както каза мой колега – изработиха ни така, че да си платим, за да си представят продуктите, вместо те да ни платят да ги слушаме. Моля господата лектори в бъдеще да се придържат повече към темите на семинара и да не подценяват компетентността на присъстващите в публиката, защото никога не можеш да знаеш кой кой е.