Важен ли е вашият сайт за Google?

bookstore_search

Какво ни трябва и къде да го търсим?

Google подрежда резултатите от всички търсения относно тяхната значимост спрямо търсените думи. Как да станете значими? Няма полза от това да бъдете номер девет стотин в подредбата по значение. Хората, които търсат Google преглеждат само първите десет-двайсет резултата. Затова няма полза да имате красив уеб сайт, ако никой не го вижда.

Ще си кажете – няма значение, ще платя, за да изляза най-отпред в Google. Да, можете да си платите за спонсорирана връзка, но точно от това Google правят цяло състояние. Освен това от Google отбелязват, че 72% от хората не обръщат внимание на платените резултати и отварят нормалните, които се показват на тази позиция заради своето значение спрямо търсената дума.

Добре, ще си кажете, тогава ще платя на SEO експерт една солидна сума, за да ме изкара на върха. Да, можете да платите на експерт по оптимизацията за търсачки (Search Engine Optimisation expert), но единствената гаранция е, че ще се охарчите доста.

Нека разплетем случая. Оптимизацията за търсачки не е наука. Наистина трябва да се работи по уеб сайтовете относно значението им за търсачките чрез използване на някои основни практики.

Как дефинирате значимостта?

В книжарницата как бихте си избрали книга примерно за поправка на автомобили? Вие ще проверите:

– заглавията
– предната корица
– описанията на задната корица
– размера на всяка книга
– съдържанието по раздели
– ще разгърнете набързо през параграфите
– и ще попитате кои книги са по-популярни.

Ако заглавието на книгата не съдържа думите „поправка на автомобили“ има голям шанс да не намерите нищо за поправките на автомобили в тази книга. Обикновено има и описание на задната корица на книгата. Ако и там не се споменава за поправка на автомобили, значи си губите времето с тази книга.

Но от книгите с „поправка на автомобили“ в заглавията някои са по-големи от други. Някои имат повече раздели и страници. Вие очаквате, че по-голямата ще има повече информация от по-малката. Освен това ще попитате и продавача коя книга се продава повече. Така ще решите коя книга е от по-голямо значение за вашите нужди. Това вече има смисъл, нали?

Google определя значимостта на даден уеб сайт по подобни фактори, които търси в неговото съдържание, структура, популярност и т.н.

За да бъдете значими за търсачките трябва да имате в съдържанието си търсената ключова дума на важни места като заглавия, текст, описания и т.н. Разгледайте вашия сайт.

Харесва ли ви?