Какво представлява понятието обратна връзка?

Качествени обратни връзки

Качествени обратни връзки

Обратна връзка или backlink е понятие използвано в SEO праткиките и е основен похват за добрия интернет маркетинг на един сайт. Обратните връзки са чисти линкове, които не съдържат nofollow атрибут в себе си и не ви задължават да давате линкове към сайта, където са поставени. Обратните връзки са основния метод, по който търсачки като Google оценяват популярността на вашия сайт. Който и SEO специалист да попитате би ви казал, че намирането на качествени обратни връзки е от огромно значение за доброто класиране на сайта ви в резултатите от търсачките.

Стратегията за откриване на обратни връзки би била най-ефективна, ако самите връзки отговарят на някои критерии:


– Обратните връзки идват от огромен брой уеб сайтове
– Обратните връзки са от уеб сайтове със тема, свързана с тази на вашия сайт
– Обратните връзки са еднопосочни, а не обмен на линкове
– Обратните връзки идват от сайтове с добър Page Rank
– Обратните връзки са от уеб сайтове с малък брой изходящи линкове

Накратко броят, темата и качеството на обратните връзки са най-важните фактори.

Къде да намеря обратни връзки?

На практика съществуват различни похвати, които SEO специалистите ползват за намиране и използване на обратни линкове. Като цяло това е една трудоемка и сложна задача, включваща в себе си проучване, стратегии и контакти с различни уеб сайтове.

Но нека се спрем на различните похвати за намиране на обратни връзки.

Общ преглед на методите за намиране на обратни връзки

Какво правят собствениците на сайтове, за да получат обратни връзки най-често? Обикновено на този въпрос има доста различни отговори. Който и от тях да последвате ви чака ужасно много време и отегчение.  Най-често се използват някои техники за създаване на ново съдържание в нечий друг уеб сайт. За обикновените уеб сайтове това означава да се свържете със собственика и да го уговорите да постави линк към вас на неговия сайт. За форумите и блоговете е необходимо да участвате в отворени дискусии и да се надявате вашите мнения да бъдат одобрени. Нека разгледаме различните варианти по-обстойно.

Свързване с популярни сайтове на вашата тема

Тази техника работи добре, но е наистина трудно да се свържете със собствениците на подобни сайтове и да ги уговорите да добавят съдържание с линк към вашия сайт. Повечето хора дори не опитват това, защото изисква търговски умения и доста упоритост, за да се свържете с правилния човек. За да използвате успешно този метод вашият сайт трябва да е много популярен и с уникално съдържание, т.е. да си заслужава.

Обмен на линкове

За много собственици на сайтове обменът на линкове е единствената техника, която ползват (отделно от това да чакат други сайтове да ги забележат и добавят линк, защото самите те са искали). За да обмените линк трябва да изпратите мейл на собственика на другия сайт и да му предложите в замяна вие да добавите негов линк при вас. Всеки, който е опитвал подобни похвати знае, че само малка част от собствениците на сайтове ще отговорят на подобни запитвания. Най-много да успеете да обмените линкове с 3-4 сайта, което няма да ви донесе голяма полза, но определено ще ви похаби нервите.

Включване в директории

Друг начин да се сдобиете с линкове е да добавите вашия уеб сайт в онлайн директории (каталози за сайтове). Само няколко такива директории като Yahoo и DMOZ си заслужават. Но ако вземем тях под внимание, то за Yahoo ще ви трябват около $300 годишно, а за DMOZ може да ви трябва цяла вечност, докато решат да ви добавят. Все пак като изключим тях има още стотици хиляди директории из цялото интернет пространство, където можете със собствени усилия да се включите. Просто напишете в Google „онлайн директория“ и действайте смело. Разбира се това ще ви коства абсурдно много време. Но има и по-лесен начин като използвате какъвто и да е софтуер за добавяне в директории, като такива също има в изобилие. Обикновено повечето също изискват заплащане, затова най-лесно е просто да платите на някой специалист да свърши трудната работа вместо вас.

В случая проблемът е, че не всички директории са качествени и можете да попаднете на страница, която е толкова надълбоко в директорията, че до там паяци не стигат. Други проблеми, свързани с директориите са:
– директориите често изискват реципрочни връзки
– директориите често изискват заплащане, за да ви включат
– директориите могат да се бавят цяла вечност, докато ви добавят

Така че включването в директории е само малка част от решението на проблема с обратните връзки.

Маркетингова публицистика

Друга техника, която би ви донесла качествени обратни връзки е маркетинговата публицистика. Разбира се добре е да имате доста свободно време и/или пари, за да тръгнете по този път. Основната идея тук е да напишете голям брой информативни статии с поне 500-600 думи всяка и да ги публикувате в електронни списания. Примерно за сайт на тема кредитни карти, собственикът може да напише статия „Избягвайте навлизането в овърдрафт“ и т.н. Когато публикувате подобна статия, в края ще има място с информация за автора, където можете да поставите заветната обратна връзка.

Сигурно вече ви доскучах, затова ще се спра на още една широко използвана техника за обратни връзки.

Коментари в блогове и форуми

Тази техника на елегантно поднасяне на информацията често се използва от собствениците на сайтове. Основната идея тук е да намерите блогове и форуми, където се дискутират теми, свързани с темата на вашия сайт. Там можете да коментирате като поставяте линкове, сочещи към съдържание от вашия сайт. Това може да бъде полезно ако прекарате доста време в търсене на подобни теми и имате желание да коментирате по тях. Много от хората тръгнали по този път падат в капана на спамърите или публикуват теми с единствената цел да получат обратни връзки. В това няма смисъл и само бихте си изгубили времето, затова бъдете търпеливи и прилежни.

Какво да предприемете?

Вече разбрахте колко различни начина за получаване на качествени обратни връзки има и колко тънка е границата на провала. Разбира се и тук имате избор. Единият вариант е да запретнете ръкави, да зарежете бизнеса, в който сте се впуснали и да тръгнете по пътя на SEO. Но токава какво става с отправната цел – популяризирането на вашия бизнес? Ами той умира.

Другият вариант е да се доверите на SEO специалист, чийто бизнес е да популяризира вашия бизнес. Така вие ще съсредоточите времето си в управлението на собствения си бизнес, а друг ще ви свърши тежката работа. Разбира се срещу заплащане, но обикновено си заслужава.

Как да намеря добър SEO специалист?

Ами и тук имате право на избор. При всички случаи преди да се спрете на определена компания проверете нейното портфолио и вижте как се позиционират сайтовете, върху които са работили. Ако сайтовете се появяват на предни позиции в търсачките за съответните ключови думи, значи компанията е добра и няма да хвърлите парите си на вятъра.

Надявам се да съм ви бил максимално полезен с информацията, която се наех да напиша, като отбелязвам, че темата е обширна, а техниките още много, затова останалите SEO експерти да не ме хващат за косите 🙂