Firefox 4 beta

Firefox 4.0 beta 4

Вече излезе четвъртата бета версия на популярния браузър Mozilla Firefox. В тази статия ще опиша накратко моите впечатления от новия Firefox 4.

Нека разгледаме основните промени с коментари към тях.

Табовете по подразбиране са над адресната лента, по образец на Google Chrome, с което в процес на работа почва да се свиква. Все пак тези, които се дразнят на подобно разположение винаги могат да върнат стария изглед на табовете от настройките.

– Специално под Windows е създадено меню с един бутон, наречено Firefox Button, което да замени стандартния бар с менюто. Недостатък в случая е, че менюто не отговаря напълно на нормалното и често пъти се налага да се превключва между изгледите, ако не искате да си оставите старото по подразбиране. Друг недостатък в случая е, че ако сте си създали своя Persona за Firefox, тя ще се размества при активирането на компактното меню, а освен това няма да виждате бутоните за минимизиране и затваряне на браузъра.

– Отново по подразбиране е пусната функция за преглеждане на табовете в таск бара на Windows, подобно на IE, което е много объркващо за хора като мен, които отварят над 15 таба едновременно. Разбира се това отново може да се спре от настройките, както аз веднага направих.

– Нещо положително – отново е работено по подобряване бързодействието на браузъра, което е осезаемо.

– Както ни уверяват от Mozilla, новият интерфейс за работа с Addons е изграден с цел по-лесна и интуитивна работа с добавките за Firefox. Вече се отваря в отделен таб за работа с добавките. Това е удобно, с изключение на едно – когато инсталирате нови добавки и ги разглеждате направо от там, след като рестартирате лисицата, ще трябва отново да търсите до къде сте стигнали.
Съвет: отваряйте добавките в нов таб извън таба за работа с добавки.

– Нещо интересно и иновативно – Firefox Panorama – алгоритъм, който позволява да организирате и групирате табовете според вашите предпочитания, както и да им давате приоритети чрез оразмеряване. Не зная дали аз лично ще ползвам тази функция, защото засега ми се струва, че ще ми губи повече време да организирам, отколкото да браузвам, но вие можете да видите демо тук: Firefox Panorama video.

Разбира се има още доста промени, като поддръжка на HTML5 и CSS3, новите видео формати WebM и HD Video, супер бързо скролване на сложни страници и т.н.

Независимо от всичко, Firefox 4.0 b4 си остава тестова бета версия на браузъра и със сигурност ще се намерят и оправят бъгове преди да се пусне окончателно като стабилна версия. Недостатъкът относно това е слабата поддръжка на добавки за тази версия, което не позволява нормална работа на тези, които работят с тях.

Въпреки всичко впечатленията ми от Firefox 4 са по-скоро положителни.