SEO термини

SEO термини

След като получих поощрителен коментар в първия ми опит за създаване на Речник за интернет термините, реших да направя такъв и за SEO термините. Този път сериозно! Колко от вас знаят какво е SEO, таг, органични резултати, ключови думи и т.н.? Е, нека ви запозная – това са SEO термини. За да научите повече за тях, отделете няколко минутки да прочетете следващите редове. Обещавам да не ви отегча прекалено…

Нека започнем от основите. В речника ще добавям и английското значение на термините, тъй като те са основната причина за изкривения им превод, на който всички се чудим и търсим обяснение.

Търсеща машина (търсачка) – Search Engine – това е сайт, чиято функция е да помогне на хората, използващи интернет да намерят уеб сайтове с информация, която ги интересува.

SEO Search Engine Optimization. Казано на български – оптимизация за търсещи машини (търсачки). Това е правилното изграждане на един сайт в интернет пространството така, че търсачките да могат да го прочетат, оценят и запомнят.

SEMSearch Engine Marketing. Това е обобщено понятие, включващо в себе си методи за повишаване посещаемостта на даден уеб сайт от хора, които търсят в търсачките. Тези методи са както SEO за достигане на органични резултати*, така и различни платени кампании за купуване на трафик.

SERPSearch Engine Results Page/Position. Най-общо това е мястото на вашия сайт в търсачките, т.е. на коя позиция или страница се намира той за дадена ключова дума.

SEFSearch Engine Friendly – приятелски настроен към търсачките. Такъв може да бъде уеб сайт или обект от него.

Таг Tag, или етикет. Обикновено за SEO значение има фразата мета тагове, което всъщност представляват сбор от етикети, важни за търсачките и четими само от тях.

Ключови думиKeywords. Това са думите, които се срещат в текста на страницата и имат описателен характер за нейната тема. Чрез тях хората ви намират в търсачките.

Обратна връзкаBacklink. Това са връзки (линкове), насочени от един уеб сайт към друг. За повече яснота виж статията SEO: Качествени обратни връзки.

Динамичен уеб сайт – най-общо това е уеб сайт, чийто текст има възможност да се променя и допълва от неговия собственик и/или неговите посетители. За пример – Wikipedia.

Статичен уеб сайт – след като споменахме какво е динамичен, това е обратното – сайт, чието съдържание не се актуализира или променя. Такива са обикновено електронните визитки.

Google PRGoogle PageRank™ е числова стойност, която представя важността на дадена страница в интернет пространството според алгоритъм, разработен от Google. Често можете да срещнете и термина ранк или пейдж ранк.

Органично търсенеorganic search. Това са резултатите от търсенето, показани нормално и за които не е заплатено нищо. Те са основната цел на оптимизацията на даден уеб сайт.

Реципрочна връзкаReciprocial link. Това е връзка в сайт А към сайт Б сложена, защото сайт Б има връзка към сайт А. С други думи – почеши ме, за да те почеша и аз.

Паяк/БотSpider/Bot – това е програма, написана с цел да обикаля автоматично из интернет и да проверява състоянието на уеб сайтовете, които са записани в нейните цели. Обикновено такива програми ползват търсачките, за да следят за актуализация сайтовете, които вече са индексирали.

Допълващи резултатиSupplemental Results. Термин, въведен от Google за назоваване на вторични страници от даден уеб сайт, които нямат стойността да бъдат показани в основните резултати от търсенето. От Google официално обявиха, че тази концепция е премахната, но усещам, че все още съществува, скрита дълбоко някъде в техния алгоритъм.

С риск да съм станал досаден вярвам, че обяснението на тези понятия ще ви бъде от полза при общуването със SEO специалист относно подобрението на вашия сайт. Ако ви е било интересно или сте срещнали термин, който не съм описал и сте любопитни за неговото значение – пишете един коментар. Няма да се разсърдя 🙂