празна икона Сигурен съм, че все някой от вас се е сблъсквал с проблема с празните бели квадратчета на таскбара си. Всъщност това са бели икони на бял фон, което не е никак приятно, да не кажа, че си е направо досадно, защото ако сте си закачили Store, Mail или друго системно приложение, напрактика ще ви стоят само едни бели петна. Освен това някои от иконите като Edge и Viber пък ще бъдат на бял фон, което също дразни естетическото око на потребителя.

Къде е проблемът?

Всъщност проблемът не се корени в самия Windows 10, а в допълнителна програмка, която най-вероятно сте инсталирали в последствие. Става дума за програмите за управление на иконки. В моя случай това беше SageThumbs, но вие може да сте си инсталирали Icaros или някоя друга, която работи с иконите в PNG формат.

Ето и решението:

1. Премахнете SageThumbs от компютъра си.
2. Натиснете Win + R за командата Run и напишете cleanmgr.exe, след което изчистете целия кеш на системата.
3. Рестартирайте компютъра или процеса Explorer.exe
4. Не инсталирайте повече подобни програмки.

Защо инсталирах SageThumbs ли?

Работейки с Photoshop преди време имах опцията да виждам съдържанието на PSD файловете в самите им иконки и така по-лесно откривах търсения от мен файл. Прочетох, че SageThumbs връща тази функционалност и затова я инсталирах. Е, сигурно ако се поиграе малко повечко с настройките й, може и да се избегнат тези досадни бели квадратчета в таскбара, но аз нямам нито времето, нито желанието да го правя.

Все пак ако някой си е поиграл и е успял, нека пусне един коментар 🙂