Faster Firefox

Faster Firefox

От началото на практиката ми в интернет (разбирайте преди 100 години) съм сменил няколко браузъра, в зависимост от това какво ми е трябвало да правя. Сега на мода при мен е Mozilla Firefox. И тъй като го ползвам за много и различни цели, съответно имам няколко браузъра с различни добавки към тях. Но за това какви добавки препоръчвам и използвам ще се спра някой друг път. Сега ще споделя как да накараме Лисицата да работи поне 10 пъти по-бързо.

Всичко, което ни е нужно е една хитринка и малко кураж.

Хитринката:

Напишете в адресната лента на Firefox следното: about:config. Лиско ще ви пита дали наистина искате да отидете там, при което му „обещайте“, че ще внимавате и отидете. Там ще видите доооста дългичък списък с команди, които препоръчвам да не пипате. Но…

Куражът:

Това, което трябва да направите са следните пет стъпки:

  1. network.http.pipelining – задайте стойност true
  2. network.http.proxy.pipelining- задайте стойност true
  3. network.http.pipelining.maxrequests – задайте стойност 30
  4. кликнете с десен бутон някъде из екрана, изберете New->Integer
  5. в полето за име запишете nglayout.initialpaint.delay, а за стойност задайте 0

Сега и обясненията – първите две указват на Firefox да използва няколко едновременни връзки, когато чете уеб страница от някой сървър, т.е. когато си ровите в интернет. Третото пък указва колко максимално връзки да използва. По подразбиране браузърът използва само една връзка за цялата сесия, т.е. докато видите заредена цялата страница. След като промените тези настройки, все едно вземате вода едновременно от 30 тръби, т.е. до 30 пъти по-бързо ще се зареждат страниците ви. Последното пък указва на браузъра колко време да изчака преди да реагира на получената информация.

Готино, а?