Wordpress 3.0

Wordpress 3.0

Ето го – WordPress 3.0 в пълната си красота. Дори от WordPress ни подаряват нова тема по случай пускането на версия 3.0. Темата се казва Twenty Ten (2010) и нейните създатели обещават по-лесен начин за промяна на фонове, хедъри, линкове и т.н. чрез API интерфейс. Новото тук е и опцията за създаване на менюта без да пипаме по файловете на системата.

Разбира се има още благинки и нови екстри в новата версия 3.0 на Уърдпрес. Затова ще се спра на по-интересните.

Менюта

Нов и лесен начин за създаване на навигация без нуждата от работа по кода на системата. Като казвам лесен имам предвид наистина лесен! И да, вече имате възможност да подреждате линковете в менюто като просто ги влачите един над друг. Опция, която затрудняваше работата ми с WordPress.

Типове съдържание

Още нещо уникално, което може да раздвижи интерфейса и функционалностите на WordPress 3.0. До сега имахме два типа – постинг и страница, съответно за блога и статичните страници на сайта. Вече има добавени нови типове като „Приложение“ (Attachment), Ревизии (Revisions), Навигации (Nav Menus) и Собствен тип (Custom type).

Приложенията са специални постинги, които съдържат информация за файлове, качени през Медия мениджъра. Те съдържат описанието, името и останалата информация, попълнена при качването на даден файл. За изображенията има и връзки към информацията за размера на изображението, мястото на файла и дори важната за фотографите EXIF информация, вложена в самите снимки.

Ревизиите от своя страна ще се използват за чернови и стари версии на настоящите постинги или страници. Те са идентични с основните постинги или страници, за които се отнасят, но ще имат тези постинги като главни (ако ме разбрахте).

Навигациите пък съдържат информация за единица в новата Меню система. Тук трябва да поекспериментирам, за да ви дам повече информация 🙂

Собствен тип дава възможност да добавите ваше собствено по вид съдържание и какво WordPress да прави с него.

… Очаквайте продължение …