Вирус в Скайп

Вирус в Скайп

Отново Скайп и отново проблеми. Защо все така се случва, че Skype се озовава в светлините на прожекторите не зная, но е факт, че отново думичката скайп ми е в устата. Този път причината е нов вирус, който се разпространява чрез този софтуер за общуване по един много хитър начин!

Преди време Skype на мой колега беше „нахапан от ботове“ както обичам да казвам и ме беше включил автоматично в разни мултичат сесии, та чак щяхме да го бием (колегата, не бота). За съжаление ботовете, които вилнеят из Скайп са много упорити и изобретателни! Новата мода, която достигна до мен е свързана с емотикони за Скайп. Както всички знаем, Скайп има анимирани емотикони, които щем или не, сме принудени да използваме. Факт е, че иконките не са особено красиви и изчерпателни. Разбира се има и скрити емотикони за Скайп, които допълват в известна степен възможностите за общуване, но и те не са особено привлекателни. Това е и причината за най-новата идея на хакерите – техния бот изпраща съобщения на контактите на заразения, че има нови икони, които могат да си свалят от даден сайт. А там… по-добре да не ходите. Разбира се пише как работели съвместно със Скайп и как грантирали, че това не е вирус и т.н. Не се заблуждавайте, за да не страдате…

Ето и какво съобщение получих от заразен Скайп:

[10/07/2010 16:45:13] p***p: tuk li siii?
[10/07/2010 16:45:13] p***p: svalih mn qki emotikonkii
[10/07/2010 16:45:13] p***p: i sa mnogo nad 100
[10/07/2010 16:45:13] p***p: svalih gi ot http://skype-emo****i.free.bg
[10/07/2010 16:45:13] p***p: i ti mojesh da si gi svalish 
[10/07/2010 16:45:13] p***p: bezplatni sa

Маскирал съм умишлено сайта на злонамерените емотикони за Скайп, за да не го популяризирам и аз. Та ако обърнете внимание на съобщенията ще видите, че ползваните иконки са си старите, а самия сайт е на безплатен хостинг и безплатен събдомейн, което го прави неуловим, но и достатъчно фалшив. Пък и от друга страна с този мой колега почти не съм си писал и не сме писали поне от година. Защо да ми се хвали с това?

Ако се поровите и видите официалния сайт и общност на Skype ще забележите, че има доста питащи за custom emoticons (различни усмивки) за Скайп, но от компанията заявяват, че засега такава опция няма. Така че не се лъжете и ако получите подобно съобщение в Скайп или в пощата си, не го отваряйте!

Всъщност понеже проверката е висша форма на доверие, реших да проверя достоверността на собствените ми думи. Попаднах на интересен постинг в блога на Юруков, който потвърждава думите ми за вируса в Скайп, но е от 2007 година! Много упорити са тез хакерчета, ей… Не се отказват лесно!