Windows 8.1 Update 1Вчера официално излезе Update 1 за всички версии Windows 8.1. Ъпдейтът е безплатен и всеки, който има Windows 8.1 може да си го качи като нормален ъпдейт през контролния панел. Този път от Microsoft са решили, че качването му в Windows Store би било странно.  За щастие този ъпдейт излезе съвсем навреме и за България, а не както чакахме за версия 8.1.  Аз вече го инсталирах и мога да ви разкажа и покажа подробности за това

какво ново ще получите с Update 1 на Windows 8.1

Този път ъпдейтът не е под-версия на Windows или Service Pack, тъй като съчетава в себе си както подобрения в защитата и оправяне на грешки, така и промяна във функционалността на Windows. Update 1 всъщност е и подготовката на операционната система за всики последващи обновления, които ще дойдат в бъдеще. Напрактика няма да можете да го скриете или игнорирате и ако искате да продължите с обновяването на Windows, ще трябва да минете и през Update 1. Все пак това е и дълко чаканият ъпдейт от всички десктоп потребители, привърженици на мишка и клавиатура, тъй като е насочен точно към тях. Това е и причината да ви посъветвам да го инсталирате, защото напрактика ще получите допълнителни удобства.

Стартиране на Windows в десктоп среда по подразбиране

Windows 8.1 Update 1Любителите на по-старите версии на Windows, в които нямаше т.нар. Metro UI (новият старт екран), могат по подразбиране да зададат при стартирането на техния компютър, той директно да ги отведе до десктопа им, без да преминават през кутийките на старт екрана. Аз лично си го харесвам, тъй като ми дава доста допълнителна информация в реално време, но много хора са разочаровани от този интерфейс. Именно за тях е добавена тази функция, без да се налага да качват допълнителен и съмнителен софтуер за емулация на този процес.

Ако използвате лаптоп със сензорен екран или таблет с Windows 8, операционната система по подразбиране ще продължи да зарежда старт екрана като екран по подразбиране, но можете да го промените в настройките.

Приложенията могат да се пинват и в таскбара

Windows 8.1 Update 1Вече ще можете да закачите не само програмите, но и приложенията към лентата със задачите, благодарение на Update 1. Така ще имате по-бърз достъп до най-използваните от вас приложения, вместо да отваряте всеки път старт екрана и да ги търсите. Аз примерно много често използвам един Metro калкулатор, тъй като съм с таблет и ми е много по-удобно да смятам, директно набирайки цифрите по екрана, вместо с клавиатурата, защото нямам цифрова такава.

Но тези приложения няма просто да си стоят в лентата със задачите като иконки. Щом бъдат пуснати, ще ви показват удобния преглед, когато минете с мишка върху тях, точно както останалите ви програми.

Подобрение в „горещите ъгли“

Вероятно всеки се е подразнил поне веднъж (аз редовно) от тези горещи ъгли на Windows 8, от които изскачат ленти всеки път, като ги доближите. Потърсете „Windows 8 hot corners“ в Google и поне 6 резултата на първата страница ще са теми за това как да ги спрете. Аз примерно всеки път като реша да затворя или минимизирам програма, все стигам плътно до горния десен ъгъл и ми излиза часовника и лентата с настройките. Е, вече можете да си отдъхнете. С Update 1 времето за запускане на тези екстра ъгълчета е удължено и инцидентно преминаване от там няма да ги покаже.

Десен бутон върху приложение в старт екрана вади меню

Windows 8.1 Update 1Вече ще имате по-бърз достъп до краткото меню за настройка на приложенията в старт екрана с инсталиран Update 1 на Windows 8.1. Достатъчно е по познатия начин да кликнете върху приложение с десния бутон, но вече няма да излиза меню като лента долу, а ще се показва като контекстно меню. Да, грозно е! Като дизайнер съм много разочарован! Разбира се, ако използвате сензорен екран, красивата лента с настройки се появява веднага, щом задържите пръст върху някое приложение.

Ще си ползвам този метод, само защото изглежда по-добре, за вас не знам.

Таскбарът е достъпен и в приложенията

Когато се намирате в някое приложение, вече няма да е проблем да намерите лентата със задачите, за да включите друго или някоя програма. Достатъчно е да допрете мишката до долния ръб на екрана и лентата ще се покаже. Адмирации, това е много удобно и често ще го ползвам! За съжаление, когато съм махнал клавиатурата и съм с чист таблет режим, тази опция не е достъпна, защото е само за устройства с мишка. Лошо! Ще чакаме Update 2 или направо Windows 9.

Бързо затваряне на приложения с бутон Х

Windows 8.1 Update 1Благодарение на Update 1 вече и приложенията си имат заглавна лента с името им и бутонче Х за затваряне. Да, показва се като качите мишката в горния край на екрана и изчезва като се махнете от там. Това пък е добре, защото ще продължите да си използвате пълноекранните приложения без досадни ленти.

И да, отново това е екстра само за потребителите с мишки, а тези със сензорни екрани ще трябва пак да си слайдват отгоре надолу по екрана, за да си затворят приложението. Все пак когато се закачи мишка е много удобно.

Освен това забелязах, че когато имате отворена десктоп програма и след това отворите Metro приложение, в момента, в който го затворите, автоматично ще се върнете в десктоп програмата, а не в старт екрана, както бе до момента. Това също е много удобно, тъй като по-бързо ще си прехвърляте приложенията.

Допълнително меню при клик върху иконката

Ако пък кликнете с десен бутон върху иконката на появилата се в горната част лента, ще се отвори малко контекстно меню (отново грозно!), с което можете по-лесно да манипулирате приложението – да го затваряте, минимизирате или лепите в ляво и дясно. И отново не важи за таблети без мишка…

SkyDrive вече се казва OneDrive

След като изгубиха битката за търговската марка SkyDrive, притежание на британската компания Sky, Microsoft се съгласиха да променят името на OneDrive. Това е видимо както като име на приложението в Windows Store, така и в настройките на компютъра.

Подсещане за инсталирани приложения

Windows 8.1 Update 1Когато инсталирах Windows 8, изпитвах сериозно неудобство, защото всяко ново приложение или програма автоматично ми се добавяше и в старт екрана. Това наистина претрупваше и объркваше всичко, което си подреждах там. След като качих дълго чакания ъпдейт до Windows 8.1, нещата станаха по-приятни, защото вече не ми се закачаха новите приложения в старт екрана, а се закачаше само това, което аз исках.

Обаче къде да намеря новите приложения? Този въпрос объркваше много потребители, тъй като трябваше да помнят как точно се казва приложението и да го търсят или да скролват в безкрайния списък от инсталирани приложения. Разбира се, този списък може да се подреди по новоинсталирани, както съм го настроил и аз, но пък така азбучния ред отива по дяволите. Сега, с помощта на Update 1, вече при всяко новоинсталирано приложение или програма, в долния край до иконата за показване на списъка с приложения, се показва приятно подсещане, върху което може да се клика и то отвежда точно до новите инсталации.

Заето дисково пространство

Windows 8.1 Update 1Една любопитна информация е добавена в настройките на Update 1, която дава информация какъв тип файлове заемат най-много място на харда. Напрактика това е страхотна добавка, особено за собствениците на таблети и SSD хардове, където мястото е ограничено и неговото зорко следене е от съществена важност за бързодействието.

А пък бутона за чистене на кошчето, добавен на същото място, е много удобен за хора като мен, които не обичат гадното кошче да „мирише“ на десктопа и го крият.

Бутон за търсене в старт екрана

Вече няма нужда да изкарвате чарма, за да търсите, кликнете си бутона в горния десен ъгъл на старт екрана. Не че досега на мен ми се е налагало да изкарвам чарма, за да търся. Ще ви разкрия един трик – отворете старт екрана и почнете да пишете, това автоматично ще ви зареди търсенето, което е най-лесния и бърз начин да си пускате програми, приложения и настройки! Това е и причината аз почти да нямам закачени приложения на старт екрана.

Вие забелязахте ли нещо ново, което съм пропуснал?

Ще се радвам, ако добавите нещо ново в коментарите, което аз съм пропуснал. Ако имате и мнения или въпроси – също пишете, а аз, както обикновено, ще се включа в дискусията 🙂