start

Както обикновено, този път също не дочаках официалната версия на Windows 10 и качих неговия Insider Preview за тестове. Четох доста по темата из нета, всякакви ревюта и „изтекла“ информация относно тайните на новия Windows, но най-добре е човек сам да се сблъска с него, за да добие реална представа. Това беше и моята мотивация да го инсталирам и тествам. Затова в тази тема ще ви разкажа моите първи впечатления от новата операционна система на Microsoft, като разделя основно нещата на две – инстарация и първи впечатления от Windows 10 Insider Preview

Инсталация на Windows 10

Още от 7-ма версия инсталирам само през USB, защото става много по-бързо и не се харчат пари за дискове. Освен това нямам оптично устройство нито на стария настолен компютър, нито на трите лаптопа. Просто не ми трябва. Сега обратно към темата. Инсталацията на Windows 10 е учудващо бавна. Доста време отнемат и постинсталационните настройки на системата, преди да ти каже Hi! Иначе като екрани инсталацията изглежда по същия начин като тази на Windows 8, което всъщност не ме изненада. Постинсталационните настройки от своя страна са с по-изчистен дизайн и те карат да усещаш, че настройваш нещо ново. Няма я и двойната идентификация с парола и SMS, както при осмицата, което беше много досадно.

И да, както и в Windows 8.1, в Windows 10 също трябва да имаш акаунт в Microsoft, за да го ползваш пълноценно. Това пък е добре за активните потребители, тъй като автоматично ще получат методите на въвеждане (в моя случай US, BDS и Phonetic), заедно с името си, снимка и тапет за тезгяха, т.е. работния плот. Други съвпадения засега не видях, но все пак го разцъках за 30 мин. в 3 през нощта.

Първи впечатления от Windows 10

Като цяло графиката на Windows 10 ми харесва, с някои изключения разбира се. Все пак като дизайнер не мога да не отбележа приятно флатнатите екрани, но системните икони са повече в стил Windows 3.11… Иначе вече всичко е в прозорци. Забравете за Metro интерфейса, връщаме се назад към стъкларията.

В Windows 10 има и доста нови неща, за които се писа особено много из нета напоследък, затова не смятам да им обръщам особено внимание. Само ще кажа, че вече имате Start меню, вместо екран, което меню може да се превърне и в екран за свикналите да го ползват.

Има също и търсене от едно място, с една уловка – вече си имате нова секретарка на име Cortana, но за да ви носи кафе, трябва да предоставяте на Microsoft всеки натиснат клавиш и пуснато търсене. Неприятно!

Бърз поглед и върху новия браузър на Windows 10 с кодово име Project Spartan или Microsoft Edge, както съвсем скоро излезе официалното му име. Интересен, модерен, бърз и скоро ще разбера дали ще остна на него или ще се върна към Chrome. Засега малко странно рефрешва като публикувам статус в Twitter, но още съм прекарал прекалено малко време с него, за да кажа нещо повече.

Много добро впечатление, дори отлично, ми направи новият калкулатор на Windows 10. Вече от едно място имате обикновен и сложен калкулатор, както досега, но освен тях можете да ползвате още всякакви конвертори на единици. Няма нужда повече да инсталирате други приложения за тази цел.

Приятен редизайн е получила и разширената версия на часовника, като вече можете да кажете едно „Сбогом!“ на аналоговия часовник, заместен изцяло от дигитален такъв.

Хвърлих и един бърз поглед върху новото приложение за календар на Windows 10, което вече може да показва различни календари, вкл. този от Google, който аз добавих за тест. Да – красиво, удобно и отново няма нужда от инсталиране на подобни приложения, с които да си гледате личния календар. Друг акаунт, който можете да ползвате е този на iCloud. Липсват обаче всякакви акаунти от социални мрежи, което го връща крачка назад от някои други приложения за календар, които съм ползвал.

Вече си имаме и Notifications bar, където излизат всякакви странни съобщения, които до този момент са се губели от полезрението ни твърде бързо. Примерно ако инсталирате ново приложение за отваряне на изображения, ще ви излезе съобщение, че има такова и съобщението ще се скрие скоро след това. До тук по старо му. Обаче след това съобщението може да бъде намерено като си отворите този Notifications bar. Не знам до колко това е полезно, но съществуването му е факт.

Засега толкова за новия Windows 10 от мен, че съня чука на вратата. 🙂

Очаквайте скоро продължение на темата с още впечатления и разкази за стабилността и поведението на Windows 10. Засега като кратък извод мога да кажа, че като цяло графиката ми допада, анимациите също са нещо различно от това, което сме свикнали да виждаме, а ресурсите, които хапва, са приемливи. Има доста неща, чиято полза тепърва ще се уточнява, но впечатленията, с които останах, са приятни. Липсва ми малко пълноекранният Metro интерфейс, с който така свикнах, но ще го преживея някак.

Ето ви и нахвърляни снимки на споменатите по-горе елементи от Windows 10.

calc2calc1calendar edge calendar2notificationsiconspersonalization tasks