Интернет ще срещне нов тип адресиране, което значително ще промени виртуалния пейзаж.

Домейни от първо ниво

Домейни първо ниво

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) или казано на български Интернет Корпорация за Присвояване на Имена и Цифри, отговаряща за домейните в световен план, от днес до 12 април ще разгледа предложения за нови домейни от първо ниво, каквито днес са .com, .net, .gov и шепа други.

Промяната се очаква да отвори границите на Интернет

към доста по-голям списък с имена на сайтове и използването им от търговски марки, например www.grad.sofia или www.новини.пловдив, тъй като ще позволява и не-латински символи, като кирилицата например.

„Това значително нще промени идеята за брандирането и начина, по който хората търсят неща в Интернет“ каза в петък говорителят на ICANN Брад Уайт (Brad White).

Критиците от своя страна се притесняват, че тези, които вече се борят за предимство в Интернет ще бъдат по-уязвими към измами. Някои от рекламодателите пък не харесват идеята да харчат още пари, за да запазят тяхната марка с още окончания и да влагат още усилия и средства в нови стратегии за SEO (оптимизация за търсачки) и позиционирането в резултатите на търсачките.

Компаниите, заявили промените, ще трябва да платят около $185 000 такса за разглеждане, $25 000 годишна такса както и допълнителни разходи по проучване на възможностите за злоупотреба, което не е правено досега за домейните от второ ниво, според думите на Уайт.

Новата система трябва да спре хората, които разграбват сайтове, за да объркат потребителите в Интернет, каза още Уайт и добави, че тези, които получат и злоупотребят с новите домейни могат да бъдат хванати и наказани по-лесно.

„Като регистрар, голяма част от нашето време е насочена към борба с измамите“ каза Джаред Еуи (Jared Ewy) от американската компания Name.com. „Промяната трябва да даде на компаниите и институциите по-голям контрол над техните марки. Ние очакваме да изгубим някои клиенти, които са се заключили в собствен домейн, но също очакваме други, които търсят помощ в отдаване под наем на техните домейни“ добави той.

Технически погледнато Интернет може да поеме около 1 000 нови домейни от първо ниво. Като изключим някои спънки, новите адреси трябва да започнат своя дебют на сцената на Интернет в началото на 2013г., каза още Уайт.

Моят коментар.

Не зная до колко цялото това упражнение на ICANN ще бъде от полза за българските компании и потребители, тъй като дори след отварянето на имена на кирилица, почти никой не се възползва от тях, освен някои SEO състезатели в поредните игри за оптимизация. Все пак предполагам, че ще се родят идеи на големите медии как да вземат още пари от потребителите и отчаяните рекламодатели, но това е само моето мнение.