Google+ Twitter FacebookВсеки социално зависим индивид би искал да пуска мъдрите си мисли или поредни словоизлияния в повече от една социална мрежа от едно място. Дам, това е и добър маркетингов инструмент за повишаване популярността на даден сайт или гъделичкане на редовните клиенти на някоя фирма с активно онлайн присъствие.

Обаче как да свържем Facebook с Twitter или Google+?

Оказва се, че нещата не са толкова лесни, колкото би трябвало. Незнайно защо социалните гиганти държат API-тата си затворени, сякаш искат да ни кажат – използваш нас и никой друг! А не трябва да е така. Добре би било да разпространяваме по-лесно желаната от нас информация из различните социални мрежи, тъй като във всяка имаме различни по интереси потребители. Но… връзката е трудна и изисква отделни връзки между социалните мрежи. Но да караме по ред.

Връзка между Twitter и Facebook

Всъщност Twitter потребителите могат много лесно да публикуват своите туитове във Facebook с приложение на Twitter или приложение за селектирано публикуване на туитове Selective Tweets. До тук звучи добре, обаче… Приложението на Twitter явно е филтрирано от Facebook като „статуси с ниско значение“ и напрактика никой не вижда, че ти си активен, макар ежечасно да публикуваш в Twitter. Тук на помощ идва Selective Tweets. Засега това приложение успява да пробие филтъра на Facebook и без проблем пуска на стената видими за всички статуси от Twitter и като бонус може да добави линк към профила в Twitter. Все пак за да публикувате статус от Twitter във Facebook с това приложение трябва в края (или някъде, ако разрешите в настройките) на всеки статус да слагате #fb. Това е удобно, ако не искате всеки статус на Twitter да бъде публикуван във Facebook, но е неудобство, ако го искате. Но все пак е нещо. Особено полезно е ако поддържате няколко страници във Facebook и всяка от тях си има и профил в Twitter. Тогава можете от едно място да ги навържете бързо и удобно.

Връзка между Facebook и Twitter

Тук нещата са по-различни, тъй като Twitter не филтрира нищо и е достатъчно да направите връзката, за да публикувате автоматично в Twitter всичко, което пуснете във Facebook, но… Това работи само за Facebook страници и не е приложимо за лични профили. Все пак когато говорим за маркетингови инструменти се очаква, че вие ще имате страница във Facebook и оттам нещата стават ясни, лесни и прости.

Съвет от мен: Ако вържете страницата си във Facebook с акаунта си в Twitter, добре е когато публикувате във Facebook да слагате и кратко описние на всичко споделено, независимо дали става дума за снимка или линк. Добре е, тъй като Twitter не може да прочете съдържанието на линка или да види снимката и пуска само линк, започващ с fb.me/… Така вашите последователи в Twitter по нищо няма да разберат за какво става дума и най-вероятно няма да проявят интерес, което си е загуба на потенциал и аудитория.

А къде отиде Google Plus?

Да, Google+ е някъде на самотен остров и чака корабокрушенци. Всъщност социалната мрежа на Google е доста обещаваща, като съчетава възможностите на Facebook с функционалността на Twitter, но… Тя е само за потребители на Google. Все пак има начин как да вържем Google+ с Twitter. Става посредством безплатната услуга на Manage Flitter, която ни позволява да вържем публичните статуси на Google+ акаунта с Twitter. Така каквото публично публикуваме в Google+, то ще излезе и в Twitter.

И финалната комбинация е…

Накрая излиза, че след като направите горните връзки, всъщност ще можете автоматично да публикувате статуси в Google+, Twitter и Facebook. Публикувате статуса си в Google+, слагате му #fb и след като той се покаже в Twitter, благодарение на хаштага ще излезе и във Facebook. Ако публикувате по този начин снимки или линкове, непремено отметнете в настройките на Selective Tweets опцията да търси хаштага навсякъде в статуса, тъй като линковете и снимките (пак под форма на линк) отиват автоматично в края на статуса и няма да се прехвърлят от Twitter във Facebook.

Достатъчно сложно ли го казах?

Разбира се ако вие знаете и други начини или ползвате сайтове и приложения за масово публикуване – ще се радвам ако ги споделите в коментар.