Представяне на Facebook Timeline

Facebook Timeline

Нарушава ли Facebook личното ни пространство?

Фейсбук пускат напълно обновен дизайн и функционалност за профилните страници на потребителите си, наречена Facebook Timeline. В новата визия потребителят ще има възможност да публикува буквално целия си живот в мрежата и да го сподели с останалите потребители. Можете да добавяте събития, които са се случили през живота ви, започвайки чак от вашето раждане. Накратко – Фейсбук иска да качите целия си живот онлайн.

Когато представи пред обществото тази нова функция през септември, Марк Зукърбърг каза „Разкажи цялата история на твоя живот на една единствена страница.“

Изгледа на Timeline

Можете веднага да активирате и тествате за 7-дневен период Timeline на Фейсбук, след което той автоматично ще стане новия облик на вашия профил. Цялата активност ще се запази, но ще се подреди хронологично и ще бъде споделена с потребителите. През периода на тест ще можете да настроите сигурността на профила си и да решите кой какво да вижда.

Имайте предвид, че след този период Фейсбук автоматично ще пусне Timeline във вашия профил с всичко, което сте споделили до момента. Когато разглеждате Timeline ще можете да изберете какво да маркирате като Избрано, какво да виждат само определени хора и какво да скриете.

Избрано в Timeline

От Фейсбук ще ви дадат възможност също да управлявате съвсем пълно сигурността си, като укажете кой какво да вижда. Имайте предвид, че това е една много важна функция, но честно казано ще бъде доста мислене и цъкане, докато настроите всеки ваш споделен момент поотделно, ако много държите на това. Ако имате много приятели, ще трябва да прецените какво да вижда всеки един от тях.

Това не звучи весело като игра, но все пак да благодарим на Фейсбук, че позволява такъв контрол над информацията.

Но ако се върнем на функционалността на Facebook Timeline, там ще можете да споделяте различни теми от живота си, като например свързани със здравето, с местоживеенето, местоработата, личния ви живот и т.н., като всичко е групирано тематично. Всъщност идеята е да имате възможност да добавите колкото се може повече информация в Timeline, а това пък ще ви струва доста „интересно прекарано“ време в лутане, качване на снимки и събития по дати и години, което явно е идеята на Фейсбук.

Ако искате да тествате новата визия Facebook Timeline цъкнете този линк и изберете „Get it now“ в дъното на страницата.

Моето лично мнение.

Може Фейсбук да е страст на милиони хора по цял свят, но замислете се как те крадат вашата лична свобода. Напрактика няма значение дали сте отметнали на дадена информация „Не показвай“, тя остава в сървърите на Фейсбук и може да бъде открита или предадена на властите, дори ако вие сте я изтрили. Аз лично не бих споделил във Фейсбук повече от това, което е публично достъпно за мен, защото не обичам личното ми пространство да бъде нарушавано по какъвто и да е начин.

Би ли дръзнал да споделиш със света целия си живот?

Сподели в коментар под статията или в анкетата по-долу.
[poll id=“02″]