gTLD домейн pw

gTLD домейн pw

ICANN връщат на пазара домейна .pw, но този път предназначен за компании и потребители, които имат уеб базиран бизнес и искат достойно присъствие. Идеята е да се отвори място за хостинг компании, програмисти, софтуерни компании и т.н.

Първоначално домейнът .pw е принадлежал на Република Палау, остров в Тихия океан. Пределегиран е няколко пъти, но Directi придобиват ексклузивни права върху .pw – The Professional Web през 2004 г. от EnCirca, домейн регистрарът, който първоначално е пуснал .pw. Идеята е била да се създае социална медия и продукт за комуникация, но този проект така и не излиза наяве, а пък като ccTLD (домейн за държава) .pw е имал много малък интерес. Това е и причината ICANN да пуснат този домейн за широкия свят под мотото The Professional Web.

Повторното пускане на домейн .pw като gTLD (generic top-level domain) или основен домейн от първо ниво, каквито са .com и .net например, ще бъде на няколко периода, обичайни за пускането на нов gTLD.

Първи период: Sunrise Period или изгрев – 3 дек. 2012 до 8 фев. 2013. През този период всяка компания, притежаваща търговска марка, ще може да кандидатства за домейн с марката и окончание .pw като ако се случат спорове, те ще се решават под формата на аукцион.

Втори период: Landrush Period или надпревара – 18 фев. 2013 до 18 март 2013. През този период ще се пуснат хиляди основни и премиум домейни, нямащи общо с търговските марки. Такива като cars.pw или water.pw и т.н.

Трети период: General Availability или общодостъпен – след 25 март 2013 домейните .pw ще бъдат достъпни като всички останали за свободно закупуване.