Научете как Twitter помогна на Барак Обама да спечели изборите

Обама печели с TwitterКато кандидат президент през 2008, Барак Обама (@BarackObama) използва интернет, за да достигне успешно до своите избиратели и да организира поддръжниците си по възможно най-ефективен начин. По време на първия си мандат, Обама използва дигиталните платформи като Twitter, за да бъде във връзка с американците, да споделя лични и политически виждания, както и да отговаря на водещи новини в реално време.

Ето как направи това и с предизборната си кампания през 2012.

По същия начин през април 2012 Обама представи своята нова предизборна кампания с видео, озаглавено „Започва с нас“ (It begins with Us), публикувана на личната му страница. Ако погледнете оригиналното име на английски, ще забележите играта на думи, която може да преведе заглавието като „Започва със САЩ“.

Предизвикателството

Гледащ към изборите през 2012, целта на Барак Обама беше да мобилизира поддръжниците си, да привлече вниманието на колебаещите се и да оформи дискусии около своята предизборна кампания. Маркетинговият екип на Обама за Twitter (@Obama2012) трябваше ефикасно да достигне желаната част от обществото, с която имаха вече активна дискусия относно расата на президента. Кампанията също трябваше да създаде машина за бързи отговори по време на критични моменти, а също така и да реагира в реално време на важни теми и възможности.

Решението

Барак Обама се обърна към Twitter Ads (рекламната платформа на Twitter), за да създава предизборна дискусия във всяка стъпка от своята кампания. По време на важни телевизионни интервюта, включващи и първия предизборен дебат, Обама използваше платени дискусии (Promoted Trends), за да разшири обхвата на своите послания към милиони потребители в Twitter. Това му даде възможност активно да влияе върху дискусиите на избирателите и да спечели предимство пред опонента си Ромни.

obama01

Рекламни туитове, обвързани и с платените дискусии в търсачката на Twitter, помогнаха на Барак Обама да влияе върху становището на избирателите по време на критични събития и да насърчи хората да споделят своевременно съобщения.

obama02

Екипът на Обама използва профила му @BarackObama, за да разпространява послания от името на президента. Кампанията също се основаваше и на още няколко акаунта в Twitter (@MichelleObama, @JoeBiden, @Obama2012), за да подсигури по-широк дебат от различен тип потребители. Други акаунти за бърза реакция като @TruthTeam2012 се използваха за бързо нагаждане към моментните дискусии и директен отговор на атаките на опонента, както и за споделяне на линкове, видео, репортажи и т.н. с цел да обливат с информация активните поддръжници и да спечелят влияние сред останалите.

По време на всеки телевизионен дебат, Барак Обама създаваше двойно впечатление – веднъж на екрана на зрителите и втори път на екрана на потребителите в Twitter. На третия дебат Обама опроверга Ромни, споменавайки фраза, използвана в дискусиите му в Twitter. Екипът на Обама се възползва мигновено от непредвидения момент. Кампанията таргетираше рекламните туитове с хаштага #horsesandbayonets и подчертаваше голямата разлика във външната политика на Обама и Ромни.

Рекламните туитове на Обама също бяха насочени и към други цели, като регистрация на избиратели, събиране на мейл листи и насърчаване на онлайн потребителите да дискутират темите и извън интернет. Накратко, Обама споделяше в Twitter съобщения, съдържащи снимки от кампанията му, видео, графика и телевизионни моменти, както и напомняне избирателите да следят наживо мненията му за важни събития.

Обама използваше възможностите за насочване на кампаниите в Twitter, за да достигне до ключови групи избиратели, каквито са младите хора, афроамериканците, латиноамериканците и жените. Туитовете бяха таргетирани за различни устройства, ключови думи (икономика, енергетика, национална сигурност…), различни похвати (@LatinosForObama, @Vets4Obama, @Students4Obama) и различни интереси (студентския живот, вегетариантството, R&B и т.н.)

Гео-таргетирането на туитовете от своя страна позволи на Барак Обама да раздели ключовата аудиенция, покривайки избиратели и интереси на локално ниво. Кампанията първоначално стартира насочена към големи зони на метрото (възможно в САЩ), но постепено се разшири към цели щати, за да достигне колкото може повече избиратели.

В деня преди изборите (законно в САЩ), Обама пусна промотирана дискусия #Forward – свързана, но опростена версия на брандинга, използван в първите две дискусии. Рекламните туитове, свързани с дискусиятая, предоставиха на избирателите информация за местонахождението на изборните секции. Туитовете бяха таргетирани към мобилните устройства, за да свържат потребителите на Twitter, където и да са те и да ги насърчат да гласуват.

obama03

За да задържи инерцията и привлече избиратели в изборния ден, Обама пусна една последна промо дискусия: #VoteObama. Рекламните туитове подканяха потребителите на Twitter да покажат подкрепата си за президента и да привлекат на негова страна приятели и роднини.

obama04

Екипът на Обама също използва хаштаг #StayInLine, за да държи връзка с избирателите и техните секции. Тази стратегия се оказа ключова за кампанията, за да покрият избирателите, изчакващи по дългите опашки пред изборните секции, които си проверяваха Twitter през мобилните устройства. Като използваше гео-таргетирани туитове, кампанията на Обама редовно подчертаваше отделни имена на щати, за да привлече локалното внимание.

obama05

Заключението

Барак Обама постигна рекордни резултати в Twitter, като например най-ретуитвания статус е негов, постигнал е 252 милиона показвания на рекламните теми и 15.78% ефективност на платените статуси.

Барак Обама и неговият маркетингов екип направиха една сериозна и добре структурирана предизборна кампания, владеейки ситуацията във всеки един момент. Важното в случая е използването на различни похвати за постигането на една и съща цел – вниманието на избирателите.

Ключов инструмент за мигновено въздействие се оказа Twitter, социалната мрежа с най-бързо разпространяваща се информация. Затова Twitter е задължителен за използване в днешно време от рекламодатели и маркетингови специалисти, които искат да разпространят бързо дадена информация и да бъдат гъвкави към ситуацията и потенциалните клиенти. Рекламните туитове лесно могат да бъдат таргетирани към определена група потребители, било то по възраст, пол, раса или местоположение. Правилното използване на това диференциране на потребителите може да доведе до неочаквано добри резултати.

Важно е да споменем и противоположната ситуация – недостатъчно опит в Twitter или неправилно изградена рекламна кампания могат да доведат до обратния ефект, а именно нулев или отрицателен имидж за компанията. Затова винаги се доверявайте на маркетингови специалисти с доказан опит, ако искате да изградите успешна рекламна кампания в Twitter или друга социална мрежа.

Сега разбрахте какво можете да постигнете с помощта на Twitter, а ако искате да разберете какво не можете, за вас ще е интересна темата „10 неща, които не можете да правите в Twitter„. Ако пък имате нужда от консултация или помощ при изграждането на подобна стратегия, пишете ни, ще ви помогнем.

Какво мислите, нашите политици способни ли са на такава кампания?