Шоколад

снимка: интернет

Днес смятам да ви дам 10 съвета как да изпитате удоволствие от яденето на шоколад. Няма значение дали става дума за шоколадови блокчета или течен шоколад, неговата основна цел е да ви дари с блажена усмивка и приятен спомен дълго след вкусването му.

Като казвам шоколад, имам предвид тъмен, истински шоколад, чийто вкус завладява сетивата и всеки миг се превръща във вечност… Поне докато не свърши шоколада.

 

1. Когато ядете течен шоколад, облизвайте добре лъжицата. Не разхищавайте шоколада, оставяйки го заедно с лъжицата за миене.

2. Не дръжте шоколада в хладилника. Течният шоколад се втвърдява и трудно се загребва, а твърдия става трошлив и неприятен за отхапване.

3. Не е важно количеството, а качеството на шоколада. Купувайте си по-рядко, но качествен шоколад, за да постигнете целта на консумацията – удоволствието.

4. Ако търсите и количество, намажете течен шоколад върху пресен хляб. Запомнете – пресен, но не топъл! Шоколадът не обича стар и сух хляб, променя се текстурата и усещането. Топлият хляб, от своя страна, поема шоколада и се захаросва, което изцяло измества усещането за шоколад.

5. Не бързайте. Шоколадът не е за наяждане, той е за удоволствие. Оставяйте парчетата да се разтапят в устата.

6. Яжте шоколад като последно ядене, т.е. като десерт след хранене или като закуска в комбинация с хляб. Не яжте друго след него, за да запазите за по-дълго вкуса в устата си.

7. Яжте шоколад само когато сте спокойни. Напрежението и стресът ще отвлекат вниманието ви от шоколада и няма да успеете да му се насладите.

8. Не прекалявайте с шоколада. Хапнете толкова, колкото да остане приятен вкус в устата ви. Прекаляването с шоколад води до дискомфорт в стомаха, а това изтрива спомена за удоволствие и го заменя с раздразнение.

9. Избирайте чист шоколад. Най-много да е с лешници. Все пак вие искате да ядете шоколад. Ако искате бисквитки – на съседния щанд са.

10. Яжте шоколад. Не си правете масаж с него и всякакви такива извращения. Шоколадът носи удоволствие, когато се топи в устата.

Тичайте сега за шоколада, а в коментарите можете да оставите някой ваш съвет за ядене на шоколад.